XTC

Waar premier Balkenende in het grote lijsttrekkersdebat nog fel tegen het testen van pillen op feesten was, heeft het Europese Parlement (met een overgrote meerderheid) nu besloten dat er meer centra moeten komen waar bezoekers van feesten en discotheken hun (XTC-) pillen kunnen testen.

STRAATSBURG - Er moeten veel meer centra komen waar discobezoekers xtc-pillen op hun kwaliteit kunnen testen, zo vindt een overgrote meerderheid van het Europees Parlement. Ook dienen er voldoende testmogelijkheden te zijn op popfestivals of in megadisco's. Daarnaast dienen er tegelijkertijd wel campagneteams te komen die drugsgebruik ontraden.

Met dit advies aan de lidstaten gaat het Europees Parlement lijnrecht in tegen de regering-Balkenende en het CDA, die vinden dat er een einde moet komen aan de praktijk van xtc-testen.

Volgens de christen-democraten moedigen die testen het drugsgebruik juist aan. Toch stemden ook de Britse conservatieven, in Straatsbrug fractiegenoten van het CDA, in met een voorstel dat mede is ingediend door GroenLinks-europarlementariër Buitenweg.

In totaal stemden 407 europarlmentariërs voor meer xtc-testen. Slechts 46 leden waren donderdag tegen. Buitenweg spreekt van een belangrijk signaal, ook aan de Nederlandse regering. "We moeten natuurlijk geen druggebruik promoten, maar tegelijkertijd wel voorkomen dat er doden vallen in het nachtleven", aldus de GroenLinks-politica. Door de grote winsten die dealers kunnen behalen, wordt er volgens haar te veel gerommeld met partydrugs als xtc, hetgeen "te vaak leidt tot dodelijke ongelukken".

De Europese ministers van Volksgezondheid buigen zich binnenkort over het advies van het EP. In principe kunnen zij dit naast zich neerleggen. De meerderheid is echter zo onverwacht groot, dat het advies niet geheel te negeren is. Ook de steun van veel christen-democratische en conservatieve EP-leden kan daarbij een belangrijke rol spelen.