"Any place can be your space!" Dat is de boodschap van de Nationale Jeugdraad op 29 november tijdens een dance event in Hal 4 te Rotterdam. De Jeugdraad vindt dat gemeenten meer leegstaande openbare ruimtes voor jongeren beschikbaar moet stellen. Jongeren krijgen tijdens het event de kans om ideeën te uiten over wat er voor hen georganiseerd moet worden in leegstaande gebouwen in Rotterdam Daarnaast strijden jonge dj’s tijdens een DJ-Contest om de 'Any place Award'. In Hal 4 krijgen ze de kans om voor een groot publiek op te treden. Niels Hoogland, bekend van Radio 538, en Raja Felgata, bekend van AT5, zijn de hosts van de avond. DJ Silence sluit het event af met een optreden.

Nationale Jeugdraad organiseert Dance Event op unieke locatie

De Nationale Jeugdraad organiseert het Dance Event in Rotterdam omdat daar, net als in veel andere Nederlandse gemeenten, gebouwen leeg staan waarvoor nog geen bestemming is gevonden. Daarnaast zijn er veel gebouwen die gedeeltelijk leeg staan, maar waar wel veel subsidie in gestoken wordt. De Jeugdraad vindt het belangrijk dat jongeren inspraak krijgen bij het bepalen van bestemmingen van deze gebouwen in hun gemeente. Met het project 'Any place can be your space' laat zij zien dat jongeren (gedeeltelijk) leegstaande ruimtes willen gebruiken om er leuke dingen te organiseren. Tijdens het dance event zullen een aantal van deze gebouwen uit Rotterdam gepresenteerd worden. Jongeren kunnen hun suggesties voor de bestemming van deze gebouwen kwijt door op grote witte vellen hun mening te geven. Ook suggesties voor eenmalige activiteiten in een leegstaand gebouw tellen mee. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam zal deze verwerken in hun plannen. De locatie van het Dance Event, Hal 4, is zelf een mooi voorbeeld van hoe een leegstaand gebouw ingezet kan worden voor jongeren. Het is nu een gebouw voor theater en digitale media, maar stond vroeger leeg. Oorspronkelijk zat er een drinkwaterbedrijf in.

Met het dance event sluit de Nationale Jeugdraad het project Any place can be your space af. Het afgelopen jaar vonden in Meppel en Zoetermeer soortgelijke activiteiten plaats. Zo wilde de Jeugdraad aan jongeren en gemeente laten zien dat openbare gebouwen die bijvoorbeeld ’s avonds leegstaan een goede plek zijn om activiteiten te organiseren. In Meppel werd samen met enthousiaste jongeren een HipHopBattle in een sporthal georganiseerd. En in Zoetermeer was een leeg parkeerterrein het toneel voor een straatvoetbaltoernooi.

De Jeugdraad nodigt alle jongeren uit om het dance event te bezoeken. Het programma is te vinden op www.jeugdraad.nl bij het Laatste Nieuws. Jonge dj’s worden uitgedaagd om zich in te schrijven voor de DJ-Contest. Draai jij de beste dance? Geef je dan op via www.enter2media.nl. Deelnemers strijden om de ‘Any place Award’ en prachtige prijzen! Inschrijven kan nog tot woensdag 26 november. Zaterdagmiddag 29 november vinden de voorrondes plaats. De jury bestaat onder andere uit DJ Silence en DJ Twelve.

De Nationale Jeugdraad is een overkoepelende jongerenorganisatie die zich op allerlei fronten inzet om jongeren zelf te kunnen laten meedoen, meedenken én meebeslissen. Voor de DJ-Contest werkt de Nationale Jeugdraad samen met Enter II Media. Enter II Media is een audiovisueel productiebedrijf dat zich specialiseert op het gebied van muziek (productie en opname), casting en cursussen. Daarnaast heeft Enter II Media een dj-school waar verscheidene professionele dj’s lessen geven in onder andere turntablism en beatmixen, voor zowel beginners als gevorderden.

Het Dance Event vindt plaats in Hal 4, Watertorenweg 200, Rotterdam. Bereikbaar met tramlijn 1, richting De Esch, halte Lage Filterweg. De zaal gaat open om 20:30, het programma begint om 21:00 uur. Toegang kost ¤ 4,50, inclusief twee consumpties en garderobe.