Van licht, clicks & cuts tot labbop
Op 21, 22, 23 December wordt de Oude Kerk in Amsterdam een lichtkathedraal met ambient en minimal dub live optredens van onder meer Biosphere, Jan Jellinek, Pole, Richard Chartier en Andrew Pekler. Hiernaast worden er tijdens de drie avonden van 18:00 uur tot 23:00 uur lichtinstallaties geëxposeerd van Joost Rekveld, 7th DAY, Pipslab, Image Savant en Jeffer Egan. De concerten zullen starten rond 19:00 uur en de hele avond duren. De avonden zijn onderdeel van een nieuw grootschalig festival in Amsterdam: Yule, Festival van Licht. Drie dagen lang laten (inter)nationale kunstenaars van wereldfaam hun licht schijnen op, in, door en over Amsterdam, met de Oude Kerk als stralend middelpunt.

Deze avond:
Van minimale microsound naar swingende laptop-bebop.

Radboud Mens is een sonoloog /geluidskunstenaar wiens werk zich afspeelt in het meest brede spectrum van de hedendaagse muziek. Terwijl zijn vroege werk, door een sterke interesse in het fysieke effect van geluid, ‘noise’ voortbracht, is zijn muziek geëvolueerd in de richting van minimal-techno, ‘Glitch’ en experimentele dub. Mens gebruikt elektronica als een middel om een microscopisch beeld van geluidsprocessen weer te geven. Zijn geluidswerelden transformeren constant in zowel ruimte als tijd en worden beïnvloed door found-sound en impulsen uit de mediawereld.

Richard Chartiers sonologie is uiterst minimaal. Stilte en het bijna hoorbare zijn compositorisch even belangrijk als microscopische pulsen en flinterdunne tonen die zich boven in het voor ons hoorbare frequentiespectrum begeven. Tijdens zijn live optredens gaan zijn geluiden een relatie met de akoestiek van de ruimte aan, zoals een sculptuur een ruimte kan beelden. Het bijna hoorbare geeft een dynamiek aan het niet hoorbare of net hoorbare. In deze minimale wereld wordt ieder geluid belangwekkend, en wordt aandacht van de luisteraar gevraagd. Daarom zal het voor het optreden van Chartier volledig donker worden in de Oude Kerk, en zal een minimaal kaarslicht de kerk vullen.

Florentijn Boddendijk studeerde sonologie aan het conservatorium in Den Haag. Hij remixt jazz waarbij de herkenning van de luisteraar onderdeel is van de luister-ervaring. Zelf noemt hij het Labbob, maar bij live performances zoekt hij vaak naar mogelijkheden om naast de labtop zijn ge-remixte bob met akoestisch-elektronische instrumenten te versterken.

Programma
18:00:: Kerk open
19:00:: Radboud Mens
20:00:: Richard Chartier
21:00:: Florentijn Boddendijk

Win kaarten

Location

Oude Kerk
Oudekerksplein 23
Amsterdam, Nederland

www.yulefestival.nl