Van licht, clicks & cuts tot labbop
Op 21, 22, 23 December wordt de Oude Kerk in Amsterdam een lichtkathedraal met ambient en minimal dub live optredens van onder meer Biosphere, Jan Jellinek, Pole, Richard Chartier en Andrew Pekler. Hiernaast worden er tijdens de drie avonden van 18:00 uur tot 23:00 uur lichtinstallaties geëxposeerd van Joost Rekveld, 7th DAY, Pipslab, Image Savant en Jeffer Egan. De concerten zullen starten rond 19:00 uur en de hele avond duren. De avonden zijn onderdeel van een nieuw grootschalig festival in Amsterdam: Yule, Festival van Licht. Drie dagen lang laten (inter)nationale kunstenaars van wereldfaam hun licht schijnen op, in, door en over Amsterdam, met de Oude Kerk als stralend middelpunt.

Deze avond:
Het openingsconcert van componist sonoloog Jeff Carey en ambient pionier Geir Jenssen (alias BIOSPHERE) ontwikkelt zich van micro clicks & cuts naar sferische ambient.

Sonoloog /componist Jeff Carey woonde en werkte jaren in Amsterdam, studeerde aan het conservatorium in Den Haag en was onder andere ‘artist in resident’ bij Steim. Sinds enkele maanden woont hij weer in zijn geboorteland Amerika. Hij is erg blij om terug te zijn in zijn geliefde Amsterdam voor performances tijdens het Yule festival. De afgelopen jaren heeft Carey ondermeer onder de naam 87 Central in verschillende multimedia projecten samengewerkt met choreografen en videokunstenaars en twee voortreffelijke albums geproduceerd: Saxmower en Formation. Zijn minimale, uiterst secuur vormgegeven sound balanceert tussen wiskundige algoritmes die in tijd evolueren tot organische sonologische landschappen en fieldrecordings, die al dan niet bewerkt, bij de luisteraar een collage van impressionistische beelden oproept. Zijn werk is uiterst sferisch en heeft verrassende punctuaties, waardoor in zijn composities het aandachtig luisteren wordt afgewisseld met een stroom waarin je je makkelijk laat onderdompelen.

Geir Jenssen begon zijn muzikale loopbaan bij Bel Canto in de 80-er jaren, waarmee hij twee albums produceerde. Hij werkte aan diverse solo-projecten onder de naam Bleep, voordat hij definitief doorbrak als Biosphere met zijn debuut album Microgravity in 1992. Destijds was hij naast bands als The Orb en de Future Sound of London één van de ambient-pioniers van het eerste uur. En nog steeds wordt hij gezien als één van werelds voornaamste componisten in het hedendaagse electronische ambient genre. Onder het pseudoniem ‘The Fires of Ork’ werkte hij samen met o.a. Pete Namlook en in 1997 voor een serie multimedia performances met Higher Intelligence Agency. Zijn toegankelijke maar intelligente atmosferische composities zijn beïnvloed door artiesten als Brian Eno, Pete Namlook en John Hassell maar vooral ook door het landschap van ‘zijn’ Noorwegen. Met Biosphere wekt hij het landschap waarin hij graag verblijft op slechts 800 kilometer van de Noordpool, voor ons tot leven.

Programma
18:00 uur:: Kerk open
19:00 uur:: 87 CENTRAL (aka Jeff Carey)
20:30 uur:: BIOSPHERE


Win kaarten

Location

Oude Kerk
Oudekerksplein 23
Amsterdam, Nederland

www.yulefestival.nl