De geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug tot ca. 1250, toen Amsterdam een kleine nederzetting aan de Amstel was. Behalve voor de uitoefening van het geloof deed de Kerk ook toen al dienst voor meer wereldse zaken, zoals het boeten van netten en de reparatie van zeilen. Het was een ontmoetingsplaats voor handelaren en men voerde er toneelstukken op. Wanneer de stad een bloeiperiode doormaakte, verbouwde en verfraaide men de kerk. Aan de buitenkant zijn dan ook de verschillende fasen van ruim vijf eeuwen bouwgeschiedenis af te lezen, die overigens tot een harmonieus geheel hebben geleid.
Tijdens de meest recente renovatie zijn onder meer de gebrandschilderde glas-in-loodramen (daterend uit 1550) beschermd en is de natuursteen aan de buitenzijde van de kerk hersteld. Bezienswaardig in het interieur zijn onder andere het Vater-Müller orgel uit 1724/1738 en diverse praalgraven van Nederlandse zeehelden. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia,van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt.
De Oude Kerk heeft inmiddels de titel Europees Monument en staat daarmee op gelijke voet met de belangrijkste monumenten die Europa rijk is.
Oude Kerk, Amsterdam
Oude Kerk, Amsterdam
Oude Kerk, Amsterdam