Now&Wow logo

De Now&Wow in Rotterdam heeft al lange tijd zijn oog laten vallen op het Van Nelle complex. Een ideale locatie voor de club dachten Ted Langenbach en Koos Hanenberg van de Now & Wow en de onderhandelingen waren al op gang. Maar kort geleden kregen ze te horen dat de overeenkomst van de baan was. Hiermee was het voortbestaan van de club onzeker geworden. Nu proberen de compagnons met een dwangsom van tien miljoen euro voor elkaar te krijgen dat de verhuizing alsnog doorgaat.

Met een dwangsom van tien miljoen euro wil danceclub Now & Wow bereiken dat de verhuizing naar het Van Nelle-complex alsnog doorgaat. Kort geleden kregen de compagnons Ted Langenbach en Koos Hanenberg te horen dat de overkomst van de baan was.

Ze leggen zich daar niet bij neer. Langenbach en Hanenberg willen komende week met een kort geding Van Nelle dwingen verder te onderhandelen. Er was namelijk al een concept-huurovereenkomst, de architecten waren uitgetekend en de aannemers stonden gereed om dinsdag met de verbouwing te beginnen. Hanenberg: ,,We hadden ook al een veiligheidsplan klaar en het parkeren was eveneens geregeld.' In maart had Now & Wow op de nieuwe locatie van start moeten gaan.

Van Nelle zou plotsklaps andere plannen hebben. John van Lit, die namens Van Nelle over de verhuring van de ruimten in het complex onderhandelt, heeft de Now & Wow-leiding laten weten dat er geen overeenkomst bestaat. Hij is niet bereikbaar om dit toe te lichten.

Langenbach en Hanenberg zeggen de mededeling te hebben ervaren als een donderslag bij heldere hemel. Langenbach: ,,Ik ben notabene door Van Nelle zelf benaderd om concepten te ontwikkelen voor het complex. We vielen bijna achterover toen we hoorden dat de verhuizing niet doorgaat. De handtekeningen zouden 21 december worden gezet, 19 december kwamen we bij elkaar voor de laatste puntjes op de i. Toen hoorden we dat alles van de baan is. Ongelooflijk.'

Hanenberg: ,,Die eis van tien miljoen euro is om druk op de ketel te zetten. Maar er is ook sprake van flinke inkomstenderving, want we hebben al kosten gemaakt. De aannemer stond klaar om te beginnen. We zijn zelfs al aan het programmeren geweest. Dat staat nu allemaal op losse schroeven. Dat kan toch niet?'

Met Van Nelle was, aldus Langenbach, een jaarlijkse huur van zeven ton overeengekomen. Daar zou alleen de begane grond voor gebruikt mogen worden. In het weekeinde zouden er dance-activiteiten zijn, doordeweeks bijeenkomsten voor onder meer het bedrijfsleven. Het concept-huurcontract was, ondertekend en wel, al naar de twee Rotterdamse compagnons gestuurd, meldt Hanenberg.

Als de verhuizing echt niet doorgaat, zou dat het einde kunnen betekenen van Now & Wow. Want de huurovereenkomst met de gemeente Rotterdam over het huidige onderkomen, het pakhuis Sint Jobsveem, is afgelopen. Dat was al, tegen de zin van omwonenden, met een jaar verlengd.

Langenbach wijst erop dat zijn zaak drie keer tot de beste danceclub van Nederland is uitgeroepen. ,,En we zijn ons net Europees aan het oriënteren, we trekken ook internationaal publiek. Wekelijks komen er bij ons drie- à vierduizend mensen.'

Langenbach en Hanenberg hadden Van Nelle tot gisteren de tijd gegeven het besluit in te trekken. Van Nelle heeft gisteren officieel gemeld dat volgens haar de onderhandelingen rechtmatig zijn afgebroken en dat er geen overeenkomst was. Hanenberg is het daar niet mee eens: ,,Op 28 november werden de bezwaren van Quality Bakers tegen ons plan behandeld op het stadhuis en daar zat John van Lit namens Van Nelle bij. Hij was toen nog lovend over de plannen.'

Bij Now & Wow werken 146 man in vaste dienst, parttime of fulltime. En elke zaterdag komen daar zestig mensen bij voor onder meer beveiliging, het parkeren, de technische zaken, enzovoorts.