Het Rijk van de Keizer heeft als standplaats 1800 Roeden. Een naam met betekenis. Een Roeden is een oude, in onbruik geraakte lengtemaat. En 1800 Roeden geeft precies de afstand aan tussen de locatie van het Rijk van de Keizer en de Amsterdamse poort: 6,6 kilometer.

1800 Roeden is een verzameling oude depots midden in de weilanden, onder de rook van Amsterdam. Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Deze linie ligt in een wijde boog rond de hoofdstad. Het is 100 jaar oud, 135 kilometer lang, bestaat uit dammen, dijken, sluizen en telt 42 forten.

De depots op 1800 Roeden zijn gebouwd rond de vorige eeuwwisseling. In eerste instantie deden zij dienst als opslagplaats voor munitie en een laboratorium. Veel spannends is er in de loop van ruim honderd jaar niet gebeurd. Op een incident na: op 27 januari 1918 heeft een groep anarchisten geprobeerd de munitieloodsen op te blazen. Helaas was de lont te nat: ze werden op heterdaad betrapt door een veldwachter en gingen voor lange tijd achter de tralies.

In 1984 verloor de locatie zijn militaire doel. Ambachtslieden, kunstenaars en het Rijk van de Keizer namen in de loop van de jaren hun intrek. Op 13 november 1999 brandde een deel van Loods A gedeeltelijk af. De loods van het Rijk van de Keizer. Een aantal maanden later betrok het Rijk de aanpalende loodsen E en F. Het gehele complex is in 1998 erkend als Rijksmonument.

Grote delen van de Stelling en dus ook de gebouwen aan 1800 Roeden zijn jarenlang uitsluitend het domein van Defensie geweest. Verboden toegang voor gewone burgers. Daardoor kon de natuur er ongestoord haar gang gaan. Ook het gebied rond de oude kruithuizen heeft zijn landelijke karakter behouden.

Rijk van de Keizer
Haarlemmerweg 711
Amsterdam, Nederland
http://rijkvandekeizer.nl

Events