N9 is een initiatief van de Eeklose vzw Driewerf Hoera, opgericht in 1979. Nadat van 1979 t/m 1983 geopereerd werd onder de naam ‘Lunatique’ en van 1984 t/m 1999 als ‘De Media’, veranderde de naam eind ’99 nogmaals in ‘N9’ (naar de rijksweg die Eeklo genadeloos doorkruist). De reden hiervoor was een fusie met het Eeklose jeugdhuis Beukenhof. Zowel de namen De Media als Beukenhof behoren sindsdien tot het verleden. De vzw Beukenhof werd opgedoekt, vzw Driewerf Hoera bleef bestaan. Op zowat alle wegwijzers naar Eeklo staat ook N9 vermeld, een leuke bijkomstigheid en erg handig voor wie de weg zoekt.
De N9-werking vindt plaats in twee locaties: ‘N9 villa’, een clubruimte met een capaciteit van 200 bezoekers en ‘N9 zaal’, een vroegere bioscoop waarin zo’n 450 bezoekers terechtkunnen. Het mederendeel van de concerten vindt plaats in N9 villa, maar af en toe wordt ook uitgeweken naar de zaal. Van half september tot half mei zijn er ongeveer wekelijks concerten in zeer diverse genres. Daarnaast organiseert N9 gedurende de zomer ‘Helden in het Park’, een succesvolle gratis toegankelijke concertreeks in het Eeklose stadspark. Afgelopen zomer vond hiervan de achtste editie plaats, die goed was voor ongeveer 11.000 bezoekers op vier avonden.

In totaal organiseerde Driewerf Hoera tot nu toe zo’n 900 concerten van zowel Belgische als internationale namen. Met de concertreeks ‘Serie 2 1/2’ worden zo’n 8 keer/jaar veelbelovende jongere bands geïntroduceerd. Daarnaast heeft N9 een voorliefde voor muziek uit het Caribische gebied (salsa, reggae, ska enz.) en voor wereldmuziek in het algemeen. Qua genres komt zowat alle niet-klassieke muziek af en toe tot regelmatig aan bod, met uitzondering van metal, hardcore punk, gothic, gabber, tien om te zien of schlagers. Naast de concertwerking heeft N9 een uitgebreid cursusaanbod (capoeira, Afrikaanse percussie, PA-techniek, gitaar, fotografie, salsa, Lindy Hop …), zijn er permanent tentoonstellingen, af en toe theater- of comedy-acts en zowat wekelijks party’s (zowel zaalhuur als in eigen organisatie).

Op de hoogte blijven van het N9-aanbod is eenvoudig: het maandelijkse N9-bulletin wordt gratis toegestuurd aan wie er om vraagt en de website www.n9.be biedt constant alle actuele informatie. De N9-werking wordt geschraagd door 13 personeelsleden en 30 vrijwilligers. De vzw, met de allure van een kleine tot middelgrote culturele KMO, wordt financieel gesteund door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (als muziekclub) en de Provincie Oost-Vlaanderen (voor de algemene culturele werking). Tot 31 december 2002 ontvangt N9 ook subsidies van de Stad Eeklo (als jeugdhuis), maar nadien komt dit aspect van de werking te vervallen.

Toekomstplannen zijn er volop. Nu reeds wordt uitgekeken naar het 25-jarig bestaan van de vzw (in 2004), dat ongetwijfeld met de nodige feestelijkheden zal gepaard gaan. Gedurfd is ook het plan om een eigen ‘kleine Vooruit’ te creëren in een nieuw, door de vzw aangekocht pand, de zgn. ‘N9 velo’, een vroegere fietsenfabriek annex directeurswoning in art déco-stijl. Binnenkort verhuizen alvast de burelen daarheen, nadien volgen in dit pand een nieuw café, twee polyvalente cursusruimtes, een repetitiekelder, een terras, een conciërgewoning, een donkere kamer e.d. Fantastisch ware indien dit pand helemaal afgewerkt zou zijn in 2004, in het kader van het 25-jarig bestaan dus. Nog daarvoor zal ook N9 villa worden aangepakt. Dit zaaltje zal in 2003 worden vergroot en helemaal worden heringericht.

N9
Stationstraat 99 - B 9900
Eeklo, België
http://www.n9.be/

Events