club transmediale 2006

Begin februari is het tijd voor de 7e editie van het Berlijnse festival Club Transmediale.06. Dit festival zal dit jaar een Nederlands tintje krijgen in de vorm van de uitnodiging van TodaysArt. De organisatie van dit Haagse festival presenteert op dit festival een aantal Nederlandse artiesten zoals Like a Tim, Schmerzlabor en Antistrot.

TodaysArt presenteer Nederlandse artiesten op CTM.06

Het internationale festival dat in Den Haag gekozen is als opvolger van het North Sea Jazz Festival, TodaysArt, presenteert van 2 tot 11 februari 2006 een keur aan Nederlandse artiesten op het gerenommeerde Club Transmediale Festival in Berlijn. Na een succesvolle editie van TodaysArt op 23 en 24 september 2005 in Den Haag heeft de organisatie een uitnodiging gekregen om Nederlandse elektronische muziek en aanverwante kunstvormen te vertonen in Europa’s meest vooruitstrevende stad op het gebied van deze disciplines. De uitnodiging van Club Transmediale en de ondersteuning van het Fonds voor Amateur en Podiumkunsten en de Mondriaan Stichting hebben geresulteerd in een programmering die, geheel in lijn met het thema van het Berlijnse festival, de grenzen van het persoonlijke creatieve proces verkennen.

Onder de titel ‘BEING BOLD!’ wordt tijdens het Club Transmediale Festival teruggegaan naar de essentie van creëren: rauwe, individualistische, non-conformistische muziek en kunsten, variërend van techno, minimal en noise tot beeldende kunst als fotografie, korte film, installatiekunst en zelfs cartoons. BEING BOLD! is het onbezonnen, dapper, woest, gewaagd en buitensporig zijn en, natuurlijk, de wijze waarop dit in muziek en kunst uit te drukken is. Muziek en kunst die zo divers is als de mensen die het maken. Humor, ironie, groteskheid en absurdisme zijn de essentiële eigenschappen van deze expressievormen.

In de Berlijnse club ‘Maria am Ostbahnhof’ treedt gedurende 9 dagen en nachten een grote verscheidenheid van vernieuwende internationale artiesten op. De Nederlandse TodaysArt programmering in Berlijn die zich toespits op het thema BEING BOLD! bestaat, onder andere, uit:
- Like a Tim: Met zijn eclectische en brutale elektronica, grijpt Tim van Leijden terug in de jaren '80 en maakt eigentijdse acid-disco. Tim raakte geïnteresseerd in elektronische muziek toen hij tien jaar oud was, gegrepen door de elektro-pop die rond die tijd verscheen. Later, had de hiphop van de Ultramagnetic MCs, Public Enemy, en BDP een grote invloed op hem. Hij releast nu al zo’n 14 jaar abstracte techno en house op labels als Seesaw Records, Djax-Up-Beats en zijn eigen Like Records via Clone en heeft remixes gemaakt voor (onder andere) Speedy J, Robert Armani, Mike Dunn, Hardfloor en de DMX crew.
- Schmerzlabor aka Guy Tavares: Guy Tavares is een zeer belangrijke spil in de underground van Den Haag en Rotterdam. Tavares begeeft zich, als labelbaas van Bunker Records en Motorwolf en lid van Global Darkness, sinds het eind van de jaren '80 in het centrum van zowel de Techno/Electro als de Punk/Motorrock scène in Nederland. Als lid van Unit Moebius, Orange Sunshine en Al Naafiysh en onder zijn alias Schmerzlabor heeft Tavares al vele releases en ongeëvenaarde optredens op zijn naam staan. Op Club Transmediale verzorgt Guy Tavares een première concert waarbij hij zijn ideale vorm van muziekervaring naar voren brengt: in een ruimte die totaal afgesloten is van licht. De bezoeker kan hierdoor alleen nog de waarneming van het geluid op pure wijze ervaren.
- Antistrot: Antistrot, een collectief van de visueel kunstenaars Paul Börchers, Johan Kleinjan, David Elshout, Silas Schletterer, Bruno Ferro Xavier da Silva, Charlie Dronkers (video) en Michiel Walraven, werkt sinds 1997 samen als reactie tegen het establishment van academies en galeries. De samenwerking kenmerkt zich door de individuen weg te cijferen en de nadruk te leggen op het dynamische proces van actie en reactie waarmee de schilderingen en tekeningen van Antistrot tot stand komen in plaats van op het definitieve product. Voor de leden van Antistrot vormen deze sessies een visueel klankbord van bezinning over onze constant veranderende wereld. Hun eclectische, chaotische en schijnbaar onsamenhangende werken weerspiegelen de lawine van beelden, indrukken en verleiding waaraan wij dagelijks worden blootgesteld.
- Dick Verdult/Dick el Demansiado: Nadat hij een jaar naar Calanda, Aragon vertrok, begon Dick Verdult te werken aan de vernieuwing van een Latijns-Amerikaanse muziekgenre: de Cumbia. Hij classificeerde zijn nieuwe versies als Lunatic Cumbias. Binnen een aantal jaren genereerden deze Cumbias, samen met de nog onberekenbaardere Experimental Cumbias een heel nieuw subgenre in de Latijns-Amerikaanse underground scene. Verdult lanceerderde het merk Festicumex Legend en intrigerende artiesten als Mariana the Slowmotioned, The Underdeveloped of the North, Padre Teresa, Hygienca Gonzale, the Palestinos Olvidados en Foot of Pele. Tijdens Club Transmediale festival presenteert Dick Verdult zijn subcultuur. Binnen het thema BEING BOLD! past hij, door zijn moed waarmee hij een geheel nieuw genre binnen de Latijns-Amerikaanse muziek heeft weten te creëren en de humor waarmee hij dit presenteert, naadloos.

De Nederlandse programmering op Club Transmediale.06 bestaat verder uit optredens en vertoningen van Al Naafiysh, Phako, Rene van der Voort, Harm van Dorpel, P.A. Dual, Zeloot, Remco Schuurbiers en een screening van ‘When I Sold my Soul to the Machine’ van Lindgreen, Lesic en Pancras.

Tijdens deze 7de editie van CTM (Club Transmediale) gaat het Berlijnse festival voor experimentele en elektronische muziek en gerelateerde visuele kunst op een multidisciplinaire reis naar de diepste clubgeluiden van vandaag. Een reis van dada-rave, cartoonmuziek, drone-metal, cut-up agitation en de elektronische weird-folk-hybrids, tot aan de nieuwste geluiden vanuit de marges van hiphop. Met beide voeten stevig in het hier en nu, durft het festival om diep in de recente muziekgeschiedenis te speuren, terwijl het een zorgvuldig oog houdt op parallelle werelden om zo niet het geluid van morgen te missen. Met een duidelijke mix tussen dansvloer gerichte, puur experimentele en serious-listening programmaonderdelen, biedt het festival spraakmakende muziek, sonologische kunst, visuele kunst en interactieve projecten. Club Transmediale is verbonden aan het industriegerelateerde Transmediale festival. De 19de editie van dit forum en festival voor kunst en digitale cultuur onderzoekt hoe de kunst en de maatschappijonder de invloed van media en technologieën veranderen en hoe deze factoren ons dagelijks leven steeds meer gaan domineren.

The Generator, de organisatie van TodaysArt, manifesteert zich al enkele jaren op internationaal vlak door geslaagde organisatie van podia op onder andere het Detroit Electronic Music Festival in de Verenigde Staten en de realisatie van succesvolle uitwisselingsprojecten met o.a.. Output Recordings, U2’s United Visual Artists uit Londen en Disk/CTM uit Berlijn. Naast de aanstaande programmering op Club Transmediale in februari 2006, start The Generator in maart met een maandelijkse clubavond in het Paard van Troje en vindt op 22 tot en met 24 september 2006 de tweede editie van TodaysArt plaats, het jaarlijkse internationale festival voor hedendaagse creativiteit in Den Haag.

Kijk op http://www.clubtransmediale.de voor de complete timetable en alle festival info over het Berlijnse evenement, op http://www.todaysart.nl voor alle informatie over het TodaysArt festival in september 2006 en op http://www.thegenerator.org voor alle toekomstige Generatorprojecten.