ROTTERDAM - Het kabinet kan de etherfrequenties onder commerciële radiozenders verdelen via een vergelijkende toets. Dat is het gevolg van een uitspraak van bestuursrechter Simons in Rotterdam.

De bestuursrechter bepaalde vrijdag dat de politiek gaat over het instrument waarmee de frequenties verdeeld worden. Wel sprak hij uit dat de verdeling sneller moet plaatsvinden. Hij legde het kabinet daarom op voor 1 januari een verdeling van etherfrequenties aan te kondigen zodat op 1 juni volgend jaar de commerciële zenders hun nieuwe plekje voor de komende acht jaar in de ether kunnen innemen. Het kabinet stelde die deadlines eerder op respectievelijk februari en september 2003.

Simons boog zich afgelopen zomer ook al over de radiofrequenties. Toen bepaalde hij dat het kabinet de frequenties via een veiling moest verdelen. Het kabinet vroeg vervolgens om herziening omdat in het regeerakkoord was afgesproken de frequenties via een vergelijkende toets te verdelen. Daarbij worden criteria als omzet en bereik als vergelijkingsmateriaal gebruikt. De bestuursrechter vond echter dat radiozenders al te lang in onzekerheid waren gehouden. Hij eiste toen dat het kabinet voor half september een veiling aankondigde.

Het kabinet wijzigde het Frequentiebesluit waardoor de rechter vrijdag moest constateren dat de feiten in vergelijking met zijn eerdere uitspraak waren veranderd. Over het verdelingsinstrument sprak hij zich daarom niet meer uit. Wel drong hij aan op snellere duidelijkheid voor de zenders.

De vroegere paarse regering maakte in afwachting van een definitieve verdeling onder meer twee landelijke FM-pakketten gereed die tijdelijk uitgedeeld konden worden. Deze liggen nu 'op de plank'. Simons bepaalde dat ze daar moeten blijven liggen in afwachting van een definitieve regeling.

Directeur T. Lathouwers van Sky Radio noemt het vonnis "de enige beslissing die de rechter kon nemen". Hij heeft nu alleen de zekerheid dat hij tot juni kan blijven uitzenden. Of hij nog juridische maatregelen neemt, weet hij nog niet.

J. Hoogesteijn, directeur van Veronica-radio (Veronica FM/Kink FM), wil het vonnis eveneens eerst bestuderen. Hij betwijfelt of het kabinet binnen de nu gestelde negen maanden een verdeling kan regelen. "In die termijn kan normaal gesproken een mooi kindje ontstaan, maar ik denk dat dit een miskraam wordt." Hij had deze uitspraak zien aankomen, maar gehoopt dat Simons de deadlines nog krapper zou stellen.

De rechter stelde verder vast dat, als het kabinet er niet in slaagt op tijd te verdelen, alsnog een tijdelijke verdeling moet volgen. Hoogesteijn ziet dat niet zitten. "Ook daar moet je weer diverse criteria voor opstellen. En voor hoe lang moet je die verdeling dan laten bestaan?"